Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vakantie Groot-Brittannië

P&O ferries banner

Veel Europeanen stellen Groot-Brittannië gelijk aan Engeland, maar dat is niet helemaal juist. Engeland maakt, net als Wales en Schotland, deel uit van Groot-Brittannië, maar dat maakt ze niet hetzelfde. Sterker nog; elk van deze streken heeft vele eigen unieke kenmerken. Een aantal voorbeelden.

Engeland
Engeland is de grootste streek in Groot-Brittannië en telt ruim 50 miljoen inwoners. De streek is verdeeld in verschillende regio’s, waarvan Greater London, Yorkshire and the Humber en East of England het meest bekend zijn. De grootste steden in Engeland zijn Londen Bath, Bristol, Brighton and Hove, Cambridge, Exeter, Liverpool, Leeds, Manchester, Nottingham en Newcastle.

Wales
Helemaal aan de westkust van Groot-Brittannië is Wales te vinden. Het is maar een klein puntje met ongeveer drie miljoen inwoners, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Wales heeft namelijk wél een eigen taal, een eigen vlag en zelfs een eigen binnenlands bestuur. Wales heeft maar een paar grote steden: Cardiff, Swansea en Newport. Dorpjes zijn echter ook het bezoeken waard; hier vind je vaak nog restanten uit de tijd dat de Romeinen en Kelten het gebied bezet hielden.

Schotland
Ook Schotland distantieert zich duidelijk van Engeland middels een eigen vlag, bankbiljetten, een eigen bestuur en een eigen dialect. Schotland ligt in de noordelijke punt van Groot-Brittannië en telt ruim 5 miljoen inwoners. Schotland is verdeeld in de Hooglanden en de Laaglanden. De Hooglanden worden gekenmerkt door oud gesteente, terwijl de Laaglanden veel meer uit rotsformaties bestaan. Schotland heeft een aantal grote steden. De meest bekende steden hier zijn Aberdeen, Edinburgh en Glasgow.