PO ferries banner

Zeilen naar Engeland: De regels van de Overtocht

Wanneer je die gele Q-vlag nodig hebt EN je je moet aanmelden bij HMRC

Overtocht Engeland
Overtocht Engeland 3 Min Leestijd
Naar Engeland Zeilen: Zo bereik je Engeland met je eigen zeilboot!

Sinds de Brexit zijn er weer wat regels verandert op dit vlak, laten we even bij het begin beginnen!

Er bestaat een goed boek over zeilen naar Engeland

Zorg voor een goed boek met regels, informatie om je goed in te lezen voordat je de overtocht maakt.  Een boek van zo’n 192 pagina’s waarin echt alles wordt uitgelegd wat je moet weten voor jou overtocht naar Engeland. Hier makkelijk te verkrijgen via Bol.com. Leg dit boek aan boord en nog beter: lees het goed door voordat je gaat, wij durven te garanderen dat je dingen leert die je nog niet weet. (Al zijn het alleen al nieuwe windmolenparken, of leuke haventjes)

 

Engelse Oostkust van Anje Valk
Engelse Oostkust van Anje Valk, de achterkant van het boek.

Wanneer melden als pleziervaartuig?

Een privévaartuig is een vaartuig dat bij aankomst in Groot-Brittannië wordt gebruikt voor recreatiedoeleinden. Het kan ook gaan om een ​​schip dat eigendom is van het bedrijf en dat wordt gebruikt voor particuliere recreatieve doeleinden. Afijn: In dit geval hebben we het over zeilboten en die vallen hier dus 100% onder.

  • Als je dus met een zeilboot naar Engeland vaart dan moet je je aanmelden bij HMRC. (Dit kan eenvoudig online)

Aankomst in Groot-Brittannië: Aanmelden bij HMRC

Je moet HMRC op de hoogte stellen als je met jouw zeilboot Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) binnen vaart van ergens buiten Groot-Brittannië, inclusief de Kanaaleilanden, maar met uitzondering van Noord-Ierland.

Voer de gele ‘Q’-vlag uit wanneer je de Britse wateren binnengaat

Voor reizen die je moet melden, moet je de gele ‘Q’-vlag (hier kan je ze kopen overigens) voeren zodra je de Britse wateren binnengaat (de 12-mijlslimiet). Als je van buiten het VK komt, moet je de National Yachtline van HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs) bellen op +44 300 123 2012 om je aan te melden.

Zorg ervoor dat de vlag goed zichtbaar is en haal hem pas neer na het melden bij de douane. Er zijn hoge boetes als je dit niet goed doet. Let op dat je niet even zonder voorbereiding naar Engeland zeilt met huisdieren, dit kan alleen via goedgekeurde routes. Je mag pas van boord gaan nadat je toestemming van HMRC hebt gekregen. Daarna kan de gele Q-vlag worden gestreken en kan de Red Ensign als beleefdheidsvlag worden gehesen.

Zeilen door windmolenparken in Engeland

Er zijn geen duidelijke regels over varen door windparken internationaal. Het kan in Nederland soms, maar niet in Engeland. Als je per ongeluk doorvaart waar het niet mag, kun je worden tegengehouden. Als je dan moet terugvragen kan dat heel moeilijk zijn vanwege de windrichtcing, soms moet je dan wel tegen de regels in doorvaren. Heel complex allemaal.

Deel dit artikel
Laat een reactie achter