PO ferries banner

Na aankomst: Hoe wen je aan die linker baan?

Nadat je de ferry uitkomt: zo wen je direct aan dat links rijden.

Overtocht Engeland
Overtocht Engeland 4 Min Leestijd
Links rijden in Engeland: Je went er redelijk snel aan. Toch is een wakkere bijrijder wel echt een aanrader.

Uw ferry overtocht naar Engeland zit er bijna op en u vaart de haven in Engeland af. Nu van de boot af, maar dan? Bijna iedereen kent het grootste verschil tussen rijden in Engeland en in Nederland: in Engeland rijdt men aan de linkerkant van de weg. De rechterbaan is bedoeld voor snel en inhalend verkeer. Overigens is het niet zo dat de Britten hierin opvallend willen zijn; vroeger reed men in Europa ook aan de linkerkant van de weg. Dit was namelijk praktischer voor paard-en-wagen en voor ridders. Maar na verloop van tijd zijn de Europeanen op het vasteland rechts gaan rijden, terwijl de Britten aan de linkerkant van de weg bleven.

Rotondes Naast het links rijden is ook het rijden op rotondes in Engeland een behoorlijke uitdaging. Rotondes bestaan hier namelijk niet altijd uit een enkel rondje, maar soms ook uit meerdere rondes. In Cornwall zijn inmiddels beruchte dubbele, driedubbele en zelfs vierdubbele rotondes te vinden. Als je er niet uitkomt, rijd dan gerust nog een rondje. Dat is beter dan op de rotonde stoppen om op de kaart te kijken.

Maximum snelheid In Engeland wordt de maximumsnelheid meestal aangegeven via borden, maar het is handig om te weten dat je op de snelweg niet harder mag dan 112 kilometer per uur. Als je een aanhanger bij je hebt, dan mag je zelfs niet harder dan 96 kilometer per uur. Houd je aan de snelheid, want anders kun je ‚Äď ook als toerist ‚Äď zo een bon verwachten.

Reisverzekering Ook is het goed om de tijd te nemen om de juiste reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering vergelijken met andere reisverzekeringen kost wat extra tijd maar het kan u, in vervelende situaties, veel opleveren. Er bestaan verschillende soorten reis- en annuleringsverzekeringen. Afhankelijk van de lengte van uw verblijf kunt u kiezen uit een doorlopende en een kortlopende reisverzekering. Bij beide soorten verzekeringen wordt meestal vervangend vervoer geregeld als u de auto niet meer kunt gebruiken. Zelfs als u vlak voor vertrek pech heeft met uw auto kunt u gebruik maken van een vervangende auto. Bij een langdurig verblijf in het buitenland voor uw werk, bestaan er zogenaamde expat pakketten. Dit zijn uitgebreide pakketten speciaal voor mensen die voor minimaal zes maanden in het buitenland gaan werken.

Look Left! Kenmerkend voor Engeland
Vooral even goed naar Links kijken bij het oversteken, maar links rijden komt met meer uitdagingen.

De juiste voorzorgsmaatregelen Wanneer u de auto mee wilt nemen naar Engeland doet u er altijd verstandig aan om ruim van te voren de auto te checken. Zijn bijvoorbeeld alle vloeistoffen in orde (oliepeil en koelvloeistof)? Zijn de banden voldoende op spanning en de remmen gecontroleerd? Bij lange ritten en hoge temperaturen kan een auto makkelijk oververhit raken door het overmatige gebruik van de airco. Veel verzekeraars hebben een extra module in het aanbod voor pechhulp. Wanneer u reisverzekeringen gaat vergelijken, let er dan op of deze extra module aanwezig is.

Deel dit artikel
2 Comments